Ashwagandha – właściwości skarbu medycyny ajurwedyjskiej

Ashwagandha

Problemy osobiste, natłok obowiązków czy niedosypianie skutecznie obniżają jakość życia i negatywnie wpływają na kondycję psychiczną. Chcąc stawić czoła wyzwaniom, często zapominamy o tym, co najważniejsze – o samych sobie. Jak ograniczyć stres i napięcie, które mimowolnie pojawiają się w naszym życiu, utrudniając funkcjonowanie? Kiedy niemożliwe jest odcięcie się od stresogennych sytuacji, można w naturalny sposób przystosować się do nich. Nieocenioną pomocą w redukcji stresu i w przywróceniu wewnętrznego balansu jest ashwagandha, znana szerzej jako żeń-szeń indyjski.

Z tego tekstu dowiesz się:

  1. Jak działa na organizm ashwagandha?
  2. W jakiej formie stosuje się żeń-szeń indyjski?
  3. Co znajduje się w składzie ashwagandhy?

Czym jest ashwagandha?

Ashwagandha (Withania somnifera, zwana również witanią ospałą, żeń-szeniem indyjskim i wiśnią zimową) jest rośliną z rodziny psiankowatych rosnącą naturalnie w południowo-wschodniej Azji oraz, nieco rzadziej, w Afryce, Australii i krajach basenu Morza Śródziemnego. Niewielkie krzewy o delikatnie wydłużonych liściach rodzą kwiaty w kształcie dzwonków, z których rozwijają się okrągłe owoce o czerwono-pomarańczowej barwie. Korzenie rośliny roztaczają specyficzny, intensywny zapach. 

Ashwagandha jest ważnym elementem ziołowych mieszanek ajurwedyjskich mających w naturalny sposób wpływać na zdrowie fizyczne, psychiczne i równowagę duchową. W medycynie naturalnej wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń rośliny. Liście, kwiaty, ziarna i owoce stosowane są na nieco mniejszą skalę. Podstawowym elementem procesu produkcji suplementów jest suszenie i mielenie korzenia w drobny proszek. Na rynku dostępne są suplementy formie kapsułek (jedno- lub dwuskładnikowych) oraz kropli, herbat i proszków. 

Ashwagandha – skład 

Liczne badania udowadniają, że spożywanie ashwagandhy przynosi organizmowi szereg korzyści. Swoją popularność roślina zawdzięcza bogatemu składowi. Żeń-szeń indyjski zawiera między innymi:

  • ponad 40 rodzajów witanolidów, czyli laktonów steroidowych odznaczających się wysoką aktywnością biologiczną. Wykazują działanie cytostatyczne, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe, antyseptyczne, hipotensyjne (obniżają ciśnienie krwi), uspokajające;
  • alkaloidy – zasadowe związki organiczne, głównie pochodzenia roślinnego, stosowane w medycynie jako środki przeciwbólowe, a nawet znieczulające, przeciwskurczowe, pobudzające ośrodkowy układ oddechowy i uspokajające;
  • flawonoidy hamujące wzrost patogennych mikroorganizmów, mające właściwości przeciwzapalne, antyutleniające, przeciwnowotworowe oraz detoksykujące;
  • sitoinozydy niwelujące napięcie nerwowe.

Ważnym składnikiem ashwagandhy są glikowitanolidy mające działanie adaptogenne. Głównie dzięki nim ashwagandha zaliczana jest do grupy adaptogenów. Co dokładnie kryje się pod tym pojęciem?

Adaptogeny dobre z natury 

Do zachowania równowagi wewnętrznej organizmu (na przykład odpowiedniej temperatury ciała, ciśnienia, równowagi elektrolitowej, utrzymania mózgu w stanie optymalnego dotlenienia) niezbędne jest współdziałanie układu nerwowego, hormonalnego i immunologicznego. Doświadczanie przewlekłego stresu powoduje zmiany we wszystkich wymienionych układach oraz zaburza funkcje układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego, czego konsekwencją może być rozwój groźnych, przewlekłych chorób i zaburzeń, na przykład nadciśnienia, cukrzycy czy osteoporozy. Adaptogeny są naturalnymi substancjami wspierającymi organizm w walce ze stresem poprzez wzmacnianie jego prawidłowych funkcji. Przyjmowanie adaptogenów roślinnych ułatwia przystosowanie się organizmu
do niekorzystnych warunków środowiskowych. Aby substancja mogła zyskać miano adaptogenu, musi być naturalna, nieszkodliwa, w niewielkim stopniu wpływać na psychiczne funkcje organizmu, wykazywać niespecyficzne działanie i mieć właściwości normalizujące. W przyrodzie znajdziemy wiele różnorodnych substancji adaptogennych. Wśród nich wyróżnić możemy między innymi wcześniej wspomniane glikowitanolidy, flawonoidy, saponozydy, fitoekdyzyny i radiolozyny.

Ashwagandha jako adaptogen – jak działa na organizm?

Regularne przyjmowanie ashwagandhy pozwala kontrolować homeostazę. W jaki sposób roślina działa na ludzki organizm? Oto najważniejsze właściwości wiśni zimowej:

  • obniżenie uczucia lęku i napięcia, lepsze samopoczucie psychiczne – badania dowodzą, że ashwaganda obniża poziom tribuliny w mózgu (czyli białka będącego klinicznym wskaźnikiem poziomu lęku) oraz kortyzolu. Przyjmowanie suplementu redukuje stres, poprawia nastrój i koncentrację, pomaga zasnąć;
  • ochrona komórek nerwowych przed toksynami, truciznami oraz wolnymi rodnikami, stymulacja produkcji substancji przeciwutleniających (dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy i peroksydazy glutationowej);
  • zwiększenie wytrzymałości na zmęczenie i tolerancji organizmu na wysiłek;
  • obniżenie poziomu cukru we krwi;
  • wsparcie wątroby i żołądka – sitoindozydy i witanozydy działają odtruwająco i regeneracyjnie na wątrobę, zmniejszają ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka i jelit, wyrównują pH organów;
  • zwiększenie ruchliwości plemników;
  • regulacja pracy tarczycy.

Ashwagandha jest nie tylko środkiem leczniczym, ale również profilaktycznym. Jej regularna suplementacja może zredukować ryzyko zachorowania na raka, zwłaszcza piersi, jelita grubego, trzustki i płuc. Składniki zawarte w korzeniu wyrównują poziom białych krwinek we krwi i usprawniają regeneracje organizmu po przebytej chemioterapii. Naukowcy przeprowadzający badania laboratoryjne nad rośliną zwracają uwagę na ogromny potencjał ashwagandy w leczeniu demencji oraz choroby Alzheimera. 

Ashwagandha – przeciwwskazania 

Żeń-szeń indyjski jest substancją w wyraźny i konkretny sposób oddziałującą na organizm. Lekarze zaznaczają, że z jego spożywaniem powinny wstrzymać się kobiety karmiące i będące w ciąży oraz osoby walczące z nadczynnością tarczycy. Ashwagandha może nasilać działanie leków przeciwlękowych, nasennych i uspokajających, dlatego nie powinna być z nimi łączona. Ponadto, osoby stosujące ashwagandhę nie powinny spożywać alkoholu. Dla pełnego bezpieczeństwa i efektywności kuracji zaleca się przyjmowanie suplementu w standaryzowanej formie z określoną zawartością składników aktywnych. Standardowo dzienna porcja suplementacyjna ekstraktu z korzenia żeń-szenia indyjskiego wynosi 300 mg.

Źródła: 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *